

Tot seguit, va ser el torn del Celler Martí Fabra. Per un petit problema de salut, en Joan Fabra no va poder assistir personalment a fer la seva presentació, però si va tenir l’amabilitat d’enviar-nos el seu Masia Carreras Blanc 2010 per oferir-lo al tast. És aquest un vi molt consolidat i emblemàtic a l’Empordà. Amb el seu característic cupatge centrat en la carinyena blanca i roja i, en menor proporció, garnatxa blanca entre altres, és un dels grans blancs de la DO. Groc palla amb reflexes daurats, gras i de llàgrima viva, és complexe en nas. Predominen els cítrics, la pinya i la fruita blanca madura. Els seus 12 mesos de bóta li aporten un fons confitat i de fumats, de mantega i fina pastisseria. És llaminer i ofereix un llarg postgust. Any rera any, Martí Fabra ens premia amb aquest vi. Indubtablement, un dels millors blancs de l’Empordà.
Vam encetar els negres amb el Bonfill 2007. El primer vi del Celler Arché-Pagès. Un cupatge de garnatxa negra (73%) i carinyena (21%) amb una mica de cabernet sauvignon (6%) que, segons ens va explicar el mateix Bonfill, en les properes anyades desapareixerà per estar únicament composat de les dues varietats autòctones. Es tracta d’un dels vins més autèntics de l’Empordà. Sincer. Rústic, però conservant l’elegància. Fruita negra madura, prunes en un llit de balsàmics. Més d’un any de fusta ben integrada. Llarg en boca. Amb tanins poderosos però polits. Un molt bon vi.
A continuació, en Josep Serra de Lavinyeta ens donava a tastar el Microvins Negre 2010. Un interessant monovarietal de carinyena que ja en aquesta seva primera anyada demostra el seu potencial. Amb pocs mesos en bóta usada de torrat mig, en Josep ens explicà que amb aquest vi intenta mantenir en tot moment la fruita viva de la samsó i evitar emmascarar-la més del compte pels efectes de la fusta. Roig rubí amb voraviu violaci, efectivament s’hi identifica fruita roja, records de pruna i certes notes de balsàmics. Un vi que juntament amb la varietat blanca forma part del Projecte Microvins i sortirà al mercat passat aquest estiu. Caldrà estar pendents de la seva evolució perquè prometen i molt.
La prova que l’Empordà és una terra de vins amb un potencial latent immens són els vins com Camí de Cormes 2007 del Celler Roig-Parals. Si la seva anterior anyada ja va impressionar i va escalar posicions al capdamunt de les guies de vins situant-se entre els millors de l’Empordà, aquesta anyada sembla mantenir l’excel.lència. La Mariona Parals ens va explicar els diferents terrers i vins que produeixen al seu Celler de Mollet de Peralada. Un celler de caire familiar, on la carinyena de les seves finques centenàries dóna un rendiment molt baix oferint una gran concentració resultant. El resultat és aquest Camí de Cormes 2007 que, tot i necessitar una bona estona per obrir-se i demostrar els seus atributs, ens ofereix una carinyena d’alta concentració. Profunda i molt mineral. Picota de capa mitja-alta, amb una fruita negra madura, poderosa, carnosa i una fusta ben integrada, ofereix uns tanins rodons, sense arestes. Llarg i saborós. Una magnífica carinyena.
Ja a la recta final del tast, la Carme Casacuberta del Celler Vinyes d’Olivardots ens va oferir un interessantíssim exercici : El tast dels seus 2 monovarietals de carinyena de la col·lecció Vd’O : el Vd’O 1.08 i el Vd’O 2.08. La singularitat és deguda a que ambdós vins comparteixen varietat i procediment de vinificació, però es diferencien pel terrer de les vinyes d’on procedeixen els seus gotims. En el cas del 1.08, el terreny és de pissarres i esquistos, mentre que pel 2.08 és sorrenc i argilós. El tast conjunt de les dues carinyenes va permetre constatar de forma evident la importància del terrer en l’elaboració dels vins. Mentre el 1.08 es presenta com un vi més potent, viu amb arestes fruit de la seva mineralitat, l’altra és més subtil, elegant i tot i mantenir una bona concentració, més rodó i polit. En paraules de la Carme, el 1.08 és més primitiu, més masculí (!) i el 2.08 expressa més femenitat, més sensualitat. Fantastics vins de col·leccio que caldra seguir molt atentament, fruit d’una molt bona i acurada feina.
Una gran nit que els Cellers i Envinats vam gaudir d’alló més compartint la nostra passió amb el més important : els nostres amics.
14 Juny 2012 a les 8:07 |
Benvolguts Envinats,
no sé veure el llistat de cellers que duran els seus lledoners i samsons i ens els explicaran…
Merci!
Joan
PS. En qualsevol cas, magnífica iniciativa!
14 Juny 2012 a les 8:42 |
Ha, ha, ha. Joan, no el saps veure perquè deuen estar encara veremant…!
De fet, ens esperàvem a posar-hi els cellers perquè n’estem tancant alguns. Els que de moment ja ens han confirmat : Martí Fabra, La Vinyeta i Arché-Pagès. Segurament també Roig-Parals i Vinyes d’Olivardots. El que sí seran és tot vins amb només lledoner i/o samsó. Ja saps que coincidim amb tu en que són les varietats autòctones les que ens donen més interès i projecció.
Per cert, no cal ni dir que ens encantaria si poguessis pujar a Girona. Estàs convidadíssssim !
Dani.
14 Juny 2012 a les 9:17 |
Benvolgut Dani, saps que m’encantaria: qualsevol “excusa” és bona per ser a Girona i ara fa dies que no pujo…Ho hauria fet sense més precisament perquè estem parlant aquestes darreres setmanes amb un amic de Tarroella (sí, és clar, Tarroella de Montgrí) sobre les varietats més tradicionales de l’Empordà, al voltant del Montgrí. Caldria, però, matisar, els tipus de garnatxa que fa servir la gent, perquè saps bé que com a mínim n’hi ha dues molt habituals a la zona, i que no donen precisament vins semblants. Però…al que anava: no diré per desgràcia, perquè el compromís és previ i també em ve molt de gust. El 29 al vespre hi ha la festa del trepat a Barberà de la Conca i hi faré una petita xerrada sobre la varietat, que també m’agrada molt.
O demano ajut a l’esperit sant o ho tinc complicat…i em temo que aquest membre de la Trilogia no beu…N’hi ha un qu etinc dubtes i un que segur que sí que bevia.
Salut i sort!
Joan
14 Juny 2012 a les 12:43 |
uhmmm, Torroella, amic… em sóna a Caralluna… Dona’ls records !
14 Juny 2012 a les 15:44 |
Caralluna li diuen!!!??? Osti tu, que ben trobat!!!
Seran donats!
Joan
27 Juny 2012 a les 22:04 |
No sabeu el greu que em sap perdre-m’ho!!! moltíssimes gràcies per la invitació, els “plaersdeboca”, tal i com ens vau anomenar a les arrels del vi de St. Martí jeje… teniem moltes ganes de venir, i més després de conéixer-vos (jo, l’Anna jo us coneixia…) i encara més després de saber que el gran Martí Fabra estarà present… bufffffffffffffffff quin gran Empordà, tot el que toquen és impressionant!!! Una abraçada i la pròxima si, SEGUR!
28 Juny 2012 a les 7:06 |
Ei, Xevi Plaersdeboca ! Gràcies pel vostre comentari.
Quina pena que no pogueu venir a fer el tast… Algun dia n’hem de fer algun maridant algun dels vostres suculents plats! A la propera no us escapeu, eh ?
Salut amics !
13 Juliol 2012 a les 11:01 |
[…] http://blogs.elpunt.cat/envinats/2012/07/05/tast-garnatxes-i-carinyenes-de-lemporda-divendres-29-jun… […]